Το νέο νομοσχέδιο που καταργεί δημοτικά νομικά πρόσωπα, εντάσσοντάς τους οργανισμούς στο σώμα των δήμων, δε θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης δημοτικών υπαλλήλων που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί.
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση των νέων ρυθμίσεων στις 12 Σεπτεμβρίου, που καταργεί τον Οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών και τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό, ενώ στο δήμο Αγίου Νικολάου θα διατηρηθούν η ΔΕΥΑΑΝ, η ΔΑΕΑΝ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός θεωρώντας ατυχή το χρόνο των νέων ρυθμίσεων καθώς τίθενται μέσα σε προεκλογική περίοδο.
Επίσης υπογράμμισε ότι «οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται ως μέτρο μοιράσματος της μιζέριας μας, μεταφέροντας υπαλλήλους από τα καταργούμενα δημοτικά πρόσωπα στην κεντρική Υπηρεσία του Δήμου. Και οι καταργούμενοι Οργανισμοί είναι υποστελεχωμένοι, οπότε το κέρδος από την κατάργησή τους για το Δήμο είναι συν ένα – δυο άτομα υπάλληλοι γενικών διοικητικών καθηκόντων. Αλλά ο Δήμος χρειάζεται ειδικευμένα στελέχη. Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να κάνει προσλήψεις και να στελεχώσει όχι μόνο τους ΟΤΑ αλλά γενικότερα όλο το δημόσιο τομέα, δεν θα υπάρξει διαφορά.
Σήμερα λειτουργούν δημοτικά νομικά πρόσωπα που θεωρώ ότι κακώς θα καταργηθούν. Η ΔΕΥΑΑΝ διατηρείται αλλά δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση, στο πλαίσιο μιας συζήτησης για ενοποίηση και ενιαιοποίησης των Υπηρεσιών ύδρευσης σε επίπεδο Περιφέρειας ή λεκάνης απορροής, αλλά είναι άλλο θέμα.
Η κατάργηση του ΟΚΥΔΑΝ ίσως δε δημιουργεί τόσο σοβαρό πρόβλημα, γιατί έτσι ή αλλιώς οι δαπάνες του ακολουθούσαν τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού. Αλλά η κατάργηση του ΠΑΟΔΑΝ, που έχει τη δυνατότητα να κάνει δαπάνες με καλλιτέχνες με κάποια ευρύτητα στους χειρισμούς, γι’ αυτό και το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν πιο «ανοιχτό» όταν ασκούσε προληπτικό έλεγχο στη διαχείριση μικρού ύψους δαπανών και την ευελιξία που απαιτεί η συνεργασία με καλλιτεχνικά σχήματα κλπ. Με τις αλλαγές που εισάγονται, είναι σίγουρο ότι θα μπλοκάρει η ιστορία αυτή και απαιτείται πιο προσεκτική εξέταση και ρύθμιση. Οι υπάλληλοι και εξωτερικοί συνεργάτες των νομικών προσώπων μπορούσαν να παράγουν έργο και να ελαφρύνουν την Κεντρική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά μετά την κατάργησή τους όλα μεταφέρονται μέσα στο Δήμο. Ετσι, όμως, δεν περπατάει η ιστορία.
Δεν κατανοώ τη βιασύνη του υπουργείου. Θα μπορούσε αυτές τις αλλαγές να τις φέρει τον επόμενο χρόνο όταν και οι νέοι δημοτικοί άρχοντες να έχουν ξεκινήσει να αντιλαμβάνονται καλύτερα τη λειτουργία και τι προσφέρουν τα νομικά πρόσωπα και τι πρόσθετο φορτίο θα τους επιφέρει η εξέλιξη αυτή, ώστε να εκφέρουν και γνώμη επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζερβός ξεκαθαρίζει ότι «από αυτήν τη διαδικασία δεν πρόκειται να εξοικονομηθούν εργαζόμενοι, διότι ουσιαστικά εντάσσοντάς τους στο δήμο θα φέρουν μαζί και την εργασία τους. Οπότε μέσα από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων των οργανισμών του δήμου, δε θα εξοικονομηθούν υπάλληλοι. Οι δήμου σταθερά διεκδικούμε το προσωπικό που έχουμε ανάγκη σύμφωνα με τους υπάρχοντες οργανισμούς, κατέληξε ο κ. Ζερβός.